1. בדיקה: הרופא יבצע בדיקה כדי להעריך את מצבו של המטופל והצורך בהשתלת עצם. הבדיקה תכלול שאלון רפואי, בדיקה פיזית ובדיקות הדמיה. במידת הצורך יתבצע טיפול מכין לפני השתלת העצם.
2. תכנון: הרופא יתכנן את ההליך בהתבסס על הממצאים של הבדיקה. כמו כן, הרופא ייקח בחשבון את מצב העצם, את מיקום השתל הדנטלי המתוכנן מראש, ואת הצרכים הספציפיים של המטופל. במקרים מסוימים, הרופא מתכנן את השתלת העצם באופן ממוחשב בעזרת תוכנת מחשב, התוכנה מאפשרת לרופא לדייק יותר במיקום השתלת העצם ובכמות העצם הדרושה.
3. השתלת העצם:
- ההליך מתבצע לרוב תחת הרדמה מקומית ובמקרים מסוימים בהרדמה כללית, הרדמה מקומית הינה הרדמה של אזור מסוים בגוף, כגון אזור הלסת כאשר הרדמה כללית הינה הרדמה של כל הגוף. הרופא יבצע חתך בחניכיים לצורך חשיפת העצם במיקום המבוקש שבו תושתל העצם. החתך יכול להתבצע בחלקים שונים של הפה, בהתאם למיקום הרצוי, בו קיים חסר בעצם.
- משך הניתוח: משך הניתוח להשתלת עצם תלוי בכמה גורמים, כגון מיקום חסר העצם, כמות העצם המושתלת, וסוג העצם המושתלת. בדרך כלל, הניתוח נמשך בין שעה לשעתיים.
החלמה לאחר ניתוח השתלת עצם
- ההתאוששות לאחר הניתוח, הינה שונה מאדם לאדם ומסוג ההשתלה ומיקומה. הוראות יינתנו ע"י הרופא המטפל בהתאם לפעולה שבוצעה.
- היגיינת הפה - הרופא ייתן למטופל הנחיות להיגיינת הפה.
- תרופות - הרופא עשוי לרשום למטופל תרופות לשיכוך כאבים או נוגדות דלקת.
- ביקורות מעקב - המטופל יחזור לביקורת אצל הרופא לאחר שבוע עד 10 ימים, לצורך הוצאת תפרים. לאחר כחודש, ישוב לביקורת נוספת על מנת לבדוק את האזור המנותח ולשלול סיבוכים. בשלב זה, הרופא יחליט על המשך הטיפול בהתאם לקצב הריפוי ותוכנית הטיפול שהוכנה מראש.
סיכויי ההצלחה של השתלת עצם
סיכויי ההצלחה של השתלת עצם הם גבוהים.
עם זאת, סיכויי ההצלחה יכולים להשתנות בהתאם למספר גורמים, כגון:
- מצבו הבריאותי הכללי של המטופל: בקרב מטופלים במצב בריאות כללי טוב, סיכויי ההצלחה גבוהים יותר.
- שמירה העל האתר המנותח: תקופת ההחלמה צריכה להיות תחת השגחה ומינימום עומסים על האתר המנותח.
סיבוכים אפשריים
השתלת עצם, במידה ומתבצעת על פי הפרוטוקולים המקובלים, הינה הליך בטוח עם סיכוי נמוך לסיבוכים. עם זאת, כמו בכל הליך כירורגי, קיימים כמה סיבוכים אפשריים, כגון:
- זיהום: זיהום הוא סיבוך אפשרי בכל הליך כירורגי. במידה וישנה הקפדה על סטריליות, הסיכון לזיהום לאחר השתלת עצם הוא נמוך. זיהום יכול להוביל להפרשות, כאב, נפיחות, ואף לאובדן העצם המושתלת.
- פגיעה בעצבים: סיבוך אפשרי אך נדיר. פגיעה בעצבים יכולה להוביל ירידה או לחוסר תחושה או עקצוץ באזור הפה או הפנים.
- כישלון השתל: יכול להיגרם ממגוון גורמים, כגון: זיהום, כיסוי לא מספק של שתל העצם, פגם בעצם המושתלת, או התקנה לא נכונה של השתל.
השתלת עצם הינו הליך כירורגי נפוץ עם סיכויי הצלחה גבוהים אך עם זאת מדובר בהליך מורכב, אשר נדרש שיבוצע על ידי רופא מומחה.
רוצים להתייעץ איתנו או לקבוע תור לבדיקה והכנת תוכנית טיפול מותאמת אישית? צרו איתנו קשר.
ד"ר צבי גוטמכר - מומחה לשיקום הפה
מנהל המחלקה לשיקום פנים ולסתות
והיחידה להפרעות במפרקי הלסת, בקריה הרפואית רמב"ם, חיפה.