חריקת שיניים

מהי חריקת שיניים?

חריקת שיניים (הנקראת "ברוקסיזם" בשפה המקצועית) היא בעיה נפוצה שנגרמת מסיבות רבות ועלולה לגרום לבעיות בריאותיות כגון שחיקה של אמייל השן והדנטין, כאבים ורגישות למזונות חמים וקרים, ותופעות חמורות אף יותר. למזלנו, ישנן דרכים לטפל בבעיה.

חריקת שיניים היא מצב שכיח המשפיע על אנשים רבים ומתרחש כאשר אדם נועל את לסתותיו בעוצמה ושוחק אותן זו כנגד זו. היא נגרמת לרוב בשל מתחים, חרדות ולחצים, שעמום, אך גם מתוך הרגל או בשל מצב רפואי כמו הפרעת TMJ (הפרעה במפרק הטמפורומנדיבולרי של הלסת). לעיתים מצביעה חריקת השיניים על בעיה בריאותית כגון דום נשימה בשינה.

חריקת השיניים אינה מודעת ולכן קשה מאד להפסיק אותה. רוב האנשים אינם מודעים כלל לכך שהם עושים זאת עד שהם חווים תסמינים כגון כאבים במפרק הלסת, כאבים עמומים באוזן, כאבי ראש או כאבי צוואר, ופעמים רבות – גם בעיות שיניים.


חריקת שיניים בלילה

חריקת שיניים בלילה היא תופעה שכיחה ביותר. אנשים אשר שוחקים את שיניהם בלילה, לעיתים אינם יודעים על כך עד שהם ננזפים על ידי בני זוגם על הרעש שהם משמיעים בזמן השינה. לעיתים קרובות מטופל מגלה שהוא חורק את שיניו רק כאשר השיננית או רופא השיניים שלו מפנים את תשומת ליבו לעניין.

השיננית או רופא השיניים מאתרים מקומות בפה שבהם השיניים נשחקו עד כדי חשיפת חומר הדנטין הצהוב בשכבה פנימית של השן, מתחת לאמייל. הם רואים כי שיניים מסויימות, בדרך כלל הקדמיות, קצרות יותר ממה שהן אמורות להיות. כאשר החריקה נמשכת זמן רב או בעוצמה רבה, יופיעו גם שברים או סדקים בשיניים, עד כדי התפוררות, חדירת חיידקים היוצרים עששת בשן ובעיות נוספות.

מצבים קיצונים אלו מחייבים טיפולים כגון סתימות, טיפולי שורש ולעיתים עד התקנת כתרים. במקרים קיצוניים לעיתים אפילו עקירת השן והתקנת שתל דנטלי במקומה.

 

בסרטון: ראיון עם ד"ר גוטמכר - הסבר על התופעה המזיקה של חריקת שיניים ("ברוקסיזם) ומהן הדרכים לטיפול בה.

טיפול בחריקת שיניים

שלב ראשון והחשוב ביותר הינו ביצוע אבחנה נכונה של ברוקסיזם בהפרעת ברוקסיזם טיפול מיידי הוא חשוב ביותר והכרחי כדי לשמור על בריאות הפה, השיניים והלסת. מייד עם גילוי הבעיה, פנו לבדיקה ולבחירה מתוך הפתרונות האפשריים לבעיה:

טיפולים מפחיתים מתחים וחרדות

אם אתם מרגישים שיתכן שחריקת השיניים שלכם נובעת מחרדות או מתח נפשי, פנו למטפלים בתחום כדי לנסות ולהפחית את המתח. תוכלו לנסות פסיכותרפיה, מדיטציה, טיפולים תרופתיים, יוגה ופעילויות גופניות, ועוד. הבעיה היא שמדובר על תהליך הלוקח זמן רב בדרך כלל, ולכן כדאי במקביל לנסות גם טיפולים אחרים שימנעו את המשך הפגיעה בשיניכם.

טיפול באמצעות סד לילה

זהו הטיפול השמרני ביותר והמומלץ ביותר בעיקר כשלב ראשון. ישנם אמצעים מכניים שונים המוכנסים לפה בזמן השינה כדי למנוע חריקת שיניים בלילה. אחד מהפופולריים והיעילים ביותר שבהם הוא סד לילה. הוא ניתן להתאמה אישית למטופל לאחר מדידה של השיניים באמצעות לקיחת מטבע. מדובר על מכשיר אקרילי קשיח המורכב באופן מדוייק על גבי השיניים העליונות או התחתונות ומונע מהלסת העליונה והתחתונה לגעת זו בזו במהלך השינה, מה שמפחית את העומס על השרירים, לסתות והשיניים. בנוסף, מפחית את הסיכון לבלאי שיניים עקב שחיקה.

יש לציין כי ביצוע סד לילה דורש מיומנות רבה וידע מקיף בתורת הסגר (צורת המפגש ותנועות השיניים והלסתות). איזון נכון של הסד, הוא המפתח להצלחה. הסד לא עוזר בכל המקרים אך בירור מדויק וקביעת אבחנה נכונה הם הדרך למזור.

אם גם אתם נוטים לחרוק שיניים או חושדים שאולי אתם סובלים מתופעת חריקת שיניים, חשוב מאד שתגשו לבדיקת העניין. אל תהססו ופנו אלינו לקביעת תור לבדיקה.

 

ד'ר צבי גוטמכר - מומחה לשיקום הפה
ד"ר צבי גוטמכר - מומחה לשיקום הפה
מנהל המחלקה לשיקום פנים ולסתות
והיחידה להפרעות במפרקי הלסת, בקריה הרפואית רמב"ם, חיפה.