שיניים תותבות

שיניים תותבות הן סוג של התקן דנטלי המשמש להחלפת שיניים חסרות ולמילוי רווחים שנוצרו בשל שיניים חסרות. הן נמצאות בשימוש ברפואת שיניים מזה מאות שנים, אך בשנים האחרונות השתפרו והתקדמו מאד בשל התקדמות המחקר והטכנולוגיה בתחום.

אילו סוגי שיניים תותבות קיימים ומה כדאי לדעת על שיניים תותבות? 

שיניים תותבות בעבר ובהווה

השימוש בתותבות מתוארך לתקופות קדומות, בהן אנשים נהגו להשתמש בפיסות עץ כתחליף לשיניים אבודות. התותבת המודרנית הראשונה הומצאה בשנת 1728 על ידי רופא השיניים הצרפתי פייר פושר, שהשתמש בשנהב ועופרת ליצירת שיניים חלופיות. עם הזמן עברו רופאי השיניים לשימוש בחומרים מתקדמים.

אולי אתם מאמינים ששיניים תותבות שייכות רק לעולם הזקנה ולגיל הזהב, אך זה ממש לא נכון. לצערנו, אנשים בכל הגילאים עלולים לאבד שיניים, בשל תאונה, מכה, מחלות כלליות, מחלות חניכיים, ועוד. בכל גיל אנו עלולים למצוא את עצמנו עם שן חסרה בפה או יותר. הפתרון הטוב ביותר הוא לרוב שיקום הפה באמצעות שיניים תותבות.

כאשר נותרו די שיניים בפה המטופל, ניתן להתקין שיניים תותבות חלקיות, המחליפות רק את השיניים הספורות שאבדו. במקרים אחרים, ובדרך כלל בגילאים מבוגרים יותר, אבדו כל השיניים או כמעט כולן, ואז יש להתקין שיניים תותבות מלאות או שלמות.

 

סוגי שיניים תותבות

ישנם סוגים שונים של שיניים תותבות שניתן להתקין בפה מטופל, על פי מצב הפה והשיניים ועל פי הצרכים הספציפיים של המטופל. לכל סוג יתרונות וחסרונות משלו. רופא שיניים אשר מומחה לשיקום הפה מסוגל להתאים באופן מדוייק את הסוג שישרת אתכם באופן הטוב ביותר.

הנה כמה מן הסוגים העיקריים של שיניים תותבות:

שיניים תותבות נשלפות

תותבות נשלפות הן תותבות שניתן להסיר ולהוציא מהפה על ידי המטופל\ת, והן מוחזקות במקומן בפה על ידי שלד מתכתי הנשען על החניכיים ומערכת ווים היושבת על השיניים. יתרונותיהן נובעים מן העובדה שניתן להוציא אותן ( ומומלץ ) מהפה לצרכים שונים ואפשר לישון בלעדיהן.

יש להן גם חסרונות, כגון הצורך לנקות אותן באופן יומיומי, לפחות פעמיים ביום – בוקר וערב. המטופל\ת ירגיש גוף זר אשר עם הזמן תחושה זו חולפת אצל רוב המטופלים. לעיתים הן עלולות ליצור תגובות לא נעימות בפה, במיוחד בתחילת תהליך ההסתגלות אליהן, כמו למשל הופעת פצעים, רפלקס הקאה אם הן מכסות חלק גדול משטח החיך. הן גם עלולות לפגום בחוש הטעם שלנו. בפרט היום כאשר יש טכנולוגיות מתקדמות יותר לשחזור חסר שיניים, הן לא מתאימות לכל מטופל. רוב המטופלים מעדיפים שיטות אחרות.

שיניים תותבות קבועות

אלו תותבות המותקנות באופן קבוע בפה, ללא אפשרות להוצאתן על ידי המטופל. סוג זה של תותבות נחשב לאיכותי ועמיד יותר לאורך זמן ארוך יותר. יש להן יתרונות נוספים – הן יציבות ועמידות מאד, אין צורך לנקותן בנפרד מן הפה כולו – מספיק לשמור על הגיינה כללית יומיומית של הפה, והן נראות הרבה יותר אסתטיות וטבעיות בפה המטופל. אין תחושה של גוף זר בפה ואם כן חולפת מהר מאד. שיניים תותבות קבועות ניתן להתקין באופן מדוייק יותר מאשר שיניים תותבות נשלפות, ולכן סביר שתהיינה לכם הרבה יותר נוחות בפה. יחד עם זאת, במקרים של חסר שיניים רב,הן יקרות יותר מתותבות נשלפות.

תותבת נשלפת על 2 עד 4 שתלים

תותבת על 2 עד 4 שתלים הינה פתרון מתקדם מאד לחסר שיניים באחת הלסתות שמשמעותו התקנת ארבעה שתלים דנטליים ועל גביהם התותבת נאחזת ונתמכת על השתלים והחניכיים. תותבת זו יש להוציא ע"י המטופל\ת פעמיים ביום לפחות לצורך תחזוקה.

הטכניקה מאפשרת עמידות ויציבות גבוהות יותר ונוחות גבוהה יותר למטופל\ת יחסית לתותבת שלמה נשלפת ללא שתלים תחתיה. ההסתגלות לשיניים תותבות על 4 שתלים קלה יותר בדרך כלל למטופל ומציגה מעט אם בכלל תופעות שהוזכרו קודם כגון פצעים, תחושת גוף זר וכו.... לעיתים נדירות עלולה להתרחש דחייה של השתל, אך במקרים מסוג זה ניתן למקם שוב שתל. השתלה נוספת מציגה אחוזי הצלחה פחותים מהשתלה ראשונה אך עדיין מומלץ לנסות.

אם איבדתם שן או מספר שיניים, אל תהססו – היום ניתן לקבל את החיוך היפה שלכם בחזרה!  פנו אלינו לקביעת תור לבדיקה.

ד'ר צבי גוטמכר - מומחה לשיקום הפה
ד"ר צבי גוטמכר - מומחה לשיקום הפה
מנהל המחלקה לשיקום פנים ולסתות
והיחידה להפרעות במפרקי הלסת, בקריה הרפואית רמב"ם, חיפה.