מחלת חניכיים - דלקת חניכיים - אינפוגרפיקה

מהי מחלת חניכיים וכיצד מתפתחת?

מחלת חניכיים (Periodontitis) היא מחלה חיידקית דלקתית הפוגעת ברקמות התומכות בשיניים ובעיקר בחניכיים. מדובר במחלה שכיחה מאוד, המשפיעה על כ-80% מהאוכלוסייה הבוגרת.

המחלה נגרמת על ידי חיידקים המצטברים על השיניים ויוצרים רובד דנטלי (פלאק). רובד זה, אם לא מוסר באופן קבוע, הופך לחלק מהאבנית, אשר קשה יותר להסירה.

ככל שהדלקת בחניכיים מחמירה, מתגברת ספיגת העצם שנמצאת סביב שורשי השיניים וכתוצאה מכך נוצרים כיסים עמוקים, כלומר נוצר מרווח בין העצם התומכת בשורשי השיניים לחניכיים, הכיסים הללו מהווים מקום מסתור לחיידקים אשר ממשיכים לפגוע בעצם סביב השיניים.

מכיוון שהחניכיים מכסות את העצם התומכת בשורשי השיניים, הנזק לרקמות התומכות בשיניים עלול לגרום לנסיגת חניכיים. נסיגת חניכיים גורמת לחשיפה של שורשי השיניים, אשר רגישים לשינויים תרמיים ופגיעים לחיידקים. במידה והמחלה ממשיכה להתקדם, השיניים עלולות להפוך לניידות כתוצאה מאובדן עצם תומכת סביב השורשים, דבר אשר עלול להוביל עד לאובדן השיניים ללא טיפול.

סוגי מחלת חניכיים

ישנם שני סוגים עיקריים של מחלת חניכיים:

  • דלקת חניכיים שטחית (Gingivitis) - כלומר, דלקת אשר פוגעת בחניכיים אך לא פגעה עדיין בעצם התומכת את שורשי השיניים. מתאפיינת בנפיחות, אודם, דימום למגע ורגישות בחניכיים. דלקת זו הינה שלב מוקדם של מחלת חניכיים. בשלב זה, החיידקים הגורמים לדלקת טרם גרמו נזק בלתי הפיך לרקמות התומכות בשיניים.

    עם זאת, אם אינה מטופלת, עלולה להחמיר ולהפוך לפריודונטיטיס (Periodontitis). התסמינים של דלקת חניכיים שטחית (Gingivitis) כוללים: נפיחות ורגישוּת בחניכיים, אודם בחניכיים, דימום בחניכיים - במיוחד בעת צחצוח שיניים או שימוש בחוט דנטלי, ריח פה רע.

  • פריודונטיטיס (Periodontitis) - הצורה החמורה יותר של מחלת חניכיים, דלקת חניכיים כרונית, המתאפיינת בנזק שגורמים החיידקים לרקמות התומכות בשיניים, כולל עצם הלסת. פריודונטיטיס עלולה להתקדם במשך השנים וזאת מבלי שנבחין בקיומה, במידה ולא מטפלים בה בזמן, היא עלולה להוביל לאובדן שיניים.

    התסמינים של פריודונטיטיס כוללים את כל התסמינים של דלקת חניכיים שטחית (Gingivitis), והמאפיין בדלקת זו הוא פגיעה בעצם התומכת בשורשי השיניים עד כדי ספיגה \ בריחה של העצם משורשי השיניים עד אובדן השיניים.

    תסמינים נוספים שיכולים להופיע עקב התקדמות של מחלת חניכיים פריודונטיטיס (Periodontitis):


       - ניידות שיניים

       - נסיגת חניכיים

       - ריח פה רע עז

       - מרווחים בין השיניים

       - אובדן שיניים

       - תחושה של דופק בחניכיים

       - הפרשות לבנות סביב השיניים (מוגלה)

       - כאב בזמן תזוזת שיניים

גורמי סיכון למחלת חניכיים

גורמי הסיכון העיקריים למחלת חניכיים כוללים:

  • היגיינה פה לקויה: צחצוח שיניים לא נכון או לא מספיק, הימנעות משימוש באביזרים דנטליים, הימנעות מתחזוקה ע"י שיננית כל שלושה חודשים ומביקורת אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה - עלולים להוביל לצבירת רובד דנטלי ואבנית ולזיהוי מאוחר של מחלת חניכיים אשר הגיעה לשלב מתקדם. זיהוי מאוחר עלול להוביל לגרימת נזק לרקמות התומכות בשיניים וידרוש טיפולים מורכבים.
  • סוכרת: סוכרת היא מחלה כרונית הפוגעת ביכולת של הגוף להשתמש בסוכר. סוכרת עלולה להוביל לזיהומים שונים, כולל זיהומים בחניכיים. בקרב חולי סכרת, מחלת החניכיים בדרך כלל מתקדמת מהר וגורמת להרס מהיר ונרחב של רקמת העצם סביב שורשי השיניים. ידוע על פי הספרות המדעית כי טיפול במחלת חניכיים פריודוטיטיס במקרים רבים, מוביל לירידת רמות הסוכר בדם בקרב חולי סכרת.
  • עישון: הניקוטין פוגע ברקמת החניכיים ומאפשר את התקדמות והחמרת מחלת החניכיים.
  • היסטוריה משפחתית: בעלי היסטוריה משפחתית של מחלת חניכיים נמצאים בסיכון מוגבר ללקות בה. גורמים גנטיים עלולים להשפיע על נטייתו של אדם לפתח מחלת חניכיים.

 

מניעת מחלת / דלקת חניכיים

  • היגיינה פה לקויה היא גורם הסיכון העיקרי למחלת חניכיים. הדרך הטובה ביותר למנוע מחלת / דלקת חניכיים היא לשמור על היגיינת הפה באופן סדיר:
  1. צחצוח שיניים נכון פעמיים ביום במשך שתי דקות לפחות.
  2. שימוש באביזרים דנטליים כגון סוגי קיסמים דנטליים, מברשות בין שיניות ועוד, לפחות פעם ביום.
  3. תחזוקה ע"י שיננית כל שלושה חודשים וביקורת אצל רופא השיניים אחת לחצי שנה – חיוני מאוד לצורך מניעה וזיהוי מוקדם של מחלת חניכיים, שכן זיהוי מוקדם ידרוש טיפול מינימלי וימנע נזק נרחב לרקמות הסובבות.
  • כדאי להימנע מעישון, ולשלוט במחלות כרוניות, כגון סוכרת.


אבחון מחלת חניכיים

אבחון מחלת חניכיים מתבצע על ידי רופא שיניים / מומחה חניכיים. במהלך הבדיקה, יבדקו החניכיים, השיניים, והעצם התומכת את השיניים, כמו כן, במקרה ויש חשד למחלת חניכיים פריודונטיטיס, יתבצעו צילומי רנטגן ( סטטוס מקביליות ) של הפה, בכדי לבצע הערכה של העצם סביב השיניים.


טיפול במחלת / דלקת חניכיים

הטיפול במחלת חניכיים תלוי בשלב המחלה או רמת חומרתה. במקרים קלים, של דלקת חניכיים בשלב מוקדם, ייתכן וטיפול היגייני מקצועי יספיק. הטיפול ההיגייני כולל ניקוי יסודי של השיניים והחניכיים על ידי שיננית. כמו כן, השיננית עשויה להשתמש בחומרים מיוחדים כדי להיפטר מהחיידקים הגורמים לדלקת.

במקרים של דלקת חניכיים כרונית (פריודונטיטיס), או במקרים שבהם הטיפול ההיגייני לא הצליח, ייתכן שיהיה צורך בטיפול נוסף ובמקרים רבים טיפול כירורגי:

  • הקצעת שורשים, ניקוי עמוק - טיפול זה כולל הסרת האבנית והרובד הנמצאים עמוק מתחת לקו החניכיים. הטיפול מבוצע על ידי שיננית או מומחה לרפואת חניכיים. להרחבה על הליך הקצעת שורשים >>
    כיסי חניכיים הם מרווחים בין החניכיים לעצם התומכת בשורשי השיניים. כאשר רובד חיידקי מצטבר בין החניכיים לשיניים, הוא יכול לגרום לדלקת חניכיים, כאשר דלקת חניכיים יכולה לגרום לכיסי החניכיים להעמיק עם הזמן. אם עומק הכיס עולה על 4 מ"מ, ייתכן שיהיה צורך בניקוי עמוק יותר.
  • טיפול כירורגי לטיפול בכיסים עמוקים מאד - טיפול זה כולל הרמת החניכיים כדי לחשוף את השורשים של השיניים. הטיפול מאפשר לרופא השיניים, או למומחה לטיפולי חניכיים, להסיר את האבנית והרובד מהשורשים של השיניים ולטפל בפגם שנוצר בעצם סביב שורש השן.
  • שיקום של רקמות התומכות בשיניים - טיפול כירורגי להשתלת עצם ו\או חניכיים. טיפול זה מאפשר הוספת נפח רקמה חסרה כתוצאה מנזקי מחלת החניכיים.

טיפולים כירורגיים יכולים להיות יעילים מאוד בהפחתת הדלקת, עצירת התקדמות המחלה ומניעת אובדן שיניים. מחקר מצא כי טיפולים כירורגיים יכולים להפחית את עומק כיסי החניכיים ב-50% עד 80%. כל זאת במידה והמודעות להיגיינה האורלית הינה גבוהה והגעה לשיננית לתחזוקה כל שלושה חודשים כולל ביקורת אצל רופא השיניים כל חצי שנה.

 
שאלות נפוצות

האם דלקת חניכיים גורמת לכאבים?

לא תמיד. דלקת חניכיים חריפה עלולה לגרום לכאבים, אך דלקת חניכיים כרונית לרוב אינה כואבת.


האם דלקת חניכיים יכולה לגרום לאובדן שיניים?

כן. אם דלקת חניכיים אינה מטופלת, היא עלולה לגרום לנסיגת חניכיים ועצם סביב שורשי השיניים. נסיגת חניכיים עלולה לחשוף את השורשים של השיניים, מה שעלול לגרום לכאבים, להופעת עששת (רקבון) שורשים ולבסוף לאובדן שיניים.


האם מחלת חניכיים יכולה לגרום לסיבוכים בריאותיים אחרים?

מחקרים הראו כי מחלת חניכיים עלולה להיות קשורה לסיבוכים בריאותיים אחרים. כמו כן, חוקרים מאמינים כי החיידקים הגורמים למחלת חניכיים עלולים לעבור בזרם הדם ולגרום לדלקת באזורים נוספים בגוף.

סיבוכים רפואיים כגון:

  • מחלות לב - דלקת חניכיים כרונית נמצאים בסיכון מוגבר ללקות במחלות לב.
  • סוכרת - מחקר מצא כי חולי סוכרת מסוג 2 נמצאים בסיכון מוגבר לפתח דלקת חניכיים. כמו כן, דלקת חניכיים עלולה להחמיר את הסוכרת ולגרום לבעיות נוספות.
  • מחלות נשימה – מעבר החיידקים לאזור הריאות עלול לגרום לבעיות בדרכי הנשימה, לרבות דלקת ריאות.
  • דלקת פרקים – בעלי דלקת חניכיים כרונית נמצאים בסיכון מוגבר לפתח דלקת פרקים.
  • פגיעה בהריון – סכנה לזיהומים אשר עלולים לגרום לסיבוכי הריון.
    ועוד.


אנו מטפלים באופן קפדני ומקיף במחלת חניכיים בכל שלביה, בעזרת מומחה למחלות חניכיים ושיננית בכירה ומנוסה. מבדיקות שגרתיות, אבחון ומניעת התקדמות של מחלת חניכיים אשר נמצאת בשלב התחלתי ועד לטיפול במחלת חניכיים אשר נמצאת בשלב מתקדם. 
צרו איתנו קשר >>

 

ד'ר צבי גוטמכר - מומחה לשיקום הפה
ד"ר צבי גוטמכר - מומחה לשיקום הפה
מנהל המחלקה לשיקום פנים ולסתות
והיחידה להפרעות במפרקי הלסת, בקריה הרפואית רמב"ם, חיפה.