שתל זירקוניה הינו שתל דנטלי העשוי מזירקוניה. מטרתו זהה לשתל מטיטניום, כלומר, להחליף שיניים שאבדו או נפגעו ללא אפשרות לשקמן בכל דרך אחרת.

קיימים שתלים מסוגים שונים שניתן להשתמש בהם לצורך הטיפול, אך לשתל זירקוניה יתרונות רבים על פני הסוגים האחרים, במיוחד כשמדובר על שיניים קדמיות. מדוע?

 

מהו שתל זירקוניה?

שתל זירקוניה הוא סוג של שתל דנטלי העשוי מתחמוצת זירקוניום. זהו חומר סינטטי שנמצא בשימוש ברפואת שיניים כבר כעשרים שנה, ושהפופולריות שלו בשימוש בשתלים דנטליים הולכת וגדלה בשנים האחרונות. שתל דנטלי משמש להחלפת שיניים חסרות שנפלו או נפגעו ללא אפשרות החלמה עקב חבלה, עקירה, תאונת דרכים או תאונת עבודה, נפילה, רקבון, מחלות פה, מחלות כלליות, ועוד. ניתן להשתמש בשתלים כדי להחליף שיניים חסרות, בודדות או מרובות, בלסת העליונה או התחתונה.

בעבר נהגו רופאי השיניים לעשות שימוש בשתלי טיטניום בלבד, לכל השיניים. אך כיום אנו יודעים שמטופלים מסויימים מגלים רגישות לטיטניום או לניקל הנמצא בתרכובת הטיטניום, והוא מעורר אצלם תגובה לא רצויה עד לדחייה מלאה של השתל. קיימת אלטרנטיבה – שתלי זירקוניה.

 

כיצד מתבצע הליך השתלת שתלי זירקוניה?

השתלת שתלי זירקוניה היא הליך כירורגי המצריך הרדמה למניעת כאב ואי-נוחות מן המטופל. בשלב הראשון, יבצע רופא השיניים את מלוא הבדיקות הדרושות לתכנון ההליך והשתל ויוודא שאכן אין אלטרנטיבה מלבד טיפול בעזרת שתל.

בתחילת הטיפול, ירדים הרופא את המקום היטב. כשהאזור רדום לחלוטין, ישתמש הרופא בכלים מיוחדים כדי להגיע עד לעומק עצם הלסת. הוא ייצור חור בעצם הלסת שאליו יקבע את השתל. הרופא יחדיר את השתל ויכסה אותו עם חניכיים. בהמשך יבצע תפרים במקום בכדי לאטום את השתל בכדי שהחניכיים לא יפתחו מעל השתל. 

מהם היתרונות של שתלי זירקוניה?

יתרונות הזירקוניה משמעותיים מאד, הן מן המימד הבריאותי והן מן המימד האסתטי:

  • מן הבחינה הבריאותית, אמנם הטיטניום היא מתכת חזקה וקלת משקל, עמידה בעומסי לעיסה ואינה מחלידה ומתחמצנת, אך גם הזירקוניה חזקה מאד, כמעט באותה המידה, ויש לה תכונות נוספות ההופכות אותה למתאימה עוד יותר לפה שלנו. אחת מהן היא העובדה שזירקוניה היא חומר "אציל" – כלומר, אינו מגיב או מושפע על ידי חומרים אחרים בסביבתו, ולכן אינו גורם לרגישות ברקמות שסביבו ולתגובות דחייה של הגוף. 

    שימוש בזירקוניה מאפשר להימנע מהימצאות קבועה של מתכת בפינו, ישנן עדויות מחקריות לכך ששאריות טיטניום נדדו משתלים ואותרו במקומות אחרים בפה וגוף מטופלים, דבר לא רצוי שעדיין לא ברורות מלוא השפעותיו הבריאותיות. בנוסף לכל היתרונות הללו, הזירקוניה היא גם חומר מבודד חשמל וטמפרטורה, ולכן גורם לפחות רגישות לחום או לקור. הזירקוניה אינה מוליכה זרם חשמלי, ובכך מפחיתה את הצטברותו של רובד חיידקים.

  • מן הבחינה האסתטית, לזירקוניה יתרון משמעותי על פני סוגי השתלים האחרים. צבעה הלבן קרוב יותר לצבע השן יחסית לצבע שתל קונבנציונלי העשוי מטיטניום. בניגוד לשתלי טיטניום, שלהם שני חלקים – כלומר, שורש או בורג מתכתי, ומעליו עטיפת מגן שאליה יודבק או יוברג מאוחר יותר הכתר. שתלי הזירקוניה עשויים מיקשה אחת – חלק אחד שכל כולו עשוי מזירקוניה, ללא מתכת. 

    במקרה שקיימת נסיגת חניכיים בפי המטופל, במקרה של שתל מחומר הטיטניום, בסיסו המתכתי של שתל הטיטניום עלול להיחשף ולבצבץ, בעוד שעם שתל זירקוניה יראה צבע לבן. יש לציין כי לעיתים צבע שתל הזירקוניה הינו לבן יותר מצבעה של השן. יכול להוות בעיה אסתטית.


רוצים לדעת עוד אודות שתלי זירקוניה? צוות המרפאה שלנו ישמח לעמוד לרשותכם ולספק לכם את כל המידע. צרו עמנו קשר.

 

ד'ר צבי גוטמכר - מומחה לשיקום הפה
ד"ר צבי גוטמכר - מומחה לשיקום הפה
מנהל המחלקה לשיקום פנים ולסתות
והיחידה להפרעות במפרקי הלסת, בקריה הרפואית רמב"ם, חיפה.
 

 

אולי יעניין אתכם גם:

כתר וגשר זירקוניה: מתי זקוקים להם ומהם יתרונותיהם >>

20230628105646.611.jpg