ד"ר גוטמכר מרחיב על חריקת שיניים: מי סובל מזה ואיך אפשר לטפל?
איפה משיגים סד לילה לשיניים?
בשוק נמכרים סדי לילה מוכנים מראש, מוצרי מדף גנריים שאמורים להתאים לכל פה. אך כדאי לדעת שיעילותם של מוצרים אלו מוטלת בספק מכיוון שאין כל הבטחה שהם אכן מתאימים לפה שלכם ולצרכים המיוחדים שלו. הם גם עלולים להיות כבדים ולא נוחים, להפריע לכם בזמן השינה ואפילו לגרום לבעיות במפרקי הלסת ובנשימה. לכן, עדיף לפנות לרופא שיניים מומחה לשיקום הפה, שיכול להכין עבורכם סד לילה בהתאמה אישית שיהיה בטוח ויעיל הרבה יותר.
יש לציין כי איכות הטיפול קשורה למידת התאמת הסד לאופי הסגירה של הלסתות. האיזון \ התאמה, מתבצעת ע"י הרופא המטפל. לכן סד קנוי לא עונה על דרישה זו מכיוון שאינו מאוזן. סד לילה חייב להיות קשיח ולא רך כפי שנמכר בשוק.
רופא השיניים ימליץ לכם על הרכבת סד לילה אם הוא מזהה אחד או יותר מן הסימנים הבאים – קיצור של השיניים העליונות או התחתונות או חשיפת שכבת הדנטין בהן, רגישות יתר לחום או לקור, סדקים או שברים בשיניים, התפרקות של מבני שן, כתרים או שתלים, כאבים או חריקות במפרקי הלסת, כאבי אזניים, מגבלה בפתיחת הפה, קשיים או כאבים בזמן לעיסה, ועוד.
ממה עשוי סד לילה לשיניים?
ישנם חומרים שונים. אני ממליץ אך ורק על סד העשוי מ - אקריל, חומר קשיח שניתן בקלות לעצבו בכל צורה. זהו סד אמין מאד ועמיד, ניתן להתאמה אישית ומתאים למצבים של שחיקה בעוצמות גבוהות. הסד נבנה ומותאם אישית לכל מתרפא/ה.
כיצד מבצעים התאמה והכנה של סד לילה למטופל?
ראשית, הרופא יבצע בדיקות מקיפות לפה ויקח מטבע של הפה באמצעות סריקה או הכנסת חומר פלסטי המתקשה במהירות על גבי שיני המטופל ושומר את צורתן. על פי המטבע, יכין הרופא או ישלח להכנה במעבדה ייעודית את הסד עצמו – מגן שבצידו האחד מותאם בדיוק לצורת השיניים ובצידו השני מעין בליטות המרחיקות את הלסת העליונה מן התחתונה ולא מאפשרות להן להיסגר לחלוטין. כך נוצר חיץ בין הלסתות ומופחת הלחץ על מפרקי הלסת והשיניים.
כאן יש משמעות לניסיון ולידע של הרופא המטפל או טכנאי המעבדה המכינים את הסד. ככל שיהיו מיומנים יותר, מנוסים יותר ובעלי ידע מקיף יותר, כך יוכלו להתאים לכם סד מדוייק שיושב ומדריך את הלסת על פי האיזון שבצע הרופא מבלי לזוז, נוח בפה ומגן על שיניכם באופן מושלם.
כיצד מתפעלים ושומרים על סד לילה לאחר שהוא מוכן?
סדים מאקריל זקוקים לתחזוקה יומיומית כדי לשמור עליהם נקיים, מחוטאים מחיידקים, בעלי ריח נעים ונטולי עובש. יש לרחוץ את הסד בסבון, לצחצח אותו במברשת שיניים רכה ולהשרות אותו בחומר המיועד לכך על פי הוראות הרופא. אין לחשוף את הסד לחום או לשמש ויש לשמור אותו באריזה מאווררת כדי שלא יתפתחו עובשים וחיידקים בסד.
עם הזמן, כוחות השחיקה של הלסת, חום הפה וגורמים נוספים גורמים לבלאי של הסד והוא עלול לאבד את צורתו. לכן, מדי תקופה (על פי הוראות הרופא) כדאי להגיע עם הסד לבדיקה השגרתית אצל רופא השיניים כדי לוודא שהוא עדיין תקין. אם לא – יש צורך להחליפו בחדש.
דר' צבי גוטמכר, מומחה לשיקום הפה, מנהל המחלקה לשיקום הפה ושיקום פנים ולסתות והיחידה להפרעות במפרקי הלסת בבית החולים רמב"ם בחיפה בעל ניסיון של שנים רבות בהתאמה מדוייקת ומוצלחת של סד לילה למטרות שונות.
פנו אלינו לבדיקה והכנת סד לילה עבורכם.