בעולם רפואת השיניים המודרנית, השתלת שיניים ביום אחד מציעה פתרון מהיר לבעיה מורכבת. טכניקה זו, המכונה גם "העמסה מיידית", מבטיחה למטופלים שיניים זמניות או קבועות בביקור אחד, ללא תקופת המתנה ארוכה. אך האם הנוחות והמהירות מצדיקות את הסיכונים הפוטנציאליים? חשוב להבין את כל ההיבטים של הליך זה לפני קבלת החלטה משמעותית הנוגעת לבריאות הפה שלכם.

בשנים האחרונות, הפרסומים אודות השתלת שיניים ביום אחד הפכו נפוצים יותר, מציגים את השיטה כפתרון אידיאלי. אולם, כמומחה לשיקום הפה ושיקום פנים ולסתות, חובתי להציג תמונה מלאה ומאוזנת של התהליך, יתרונותיו וחסרונותיו ולהדגיש כי פתרון זה אינו מתאים לכל מטופל.

מהי השתלת שיניים וכתרים ביום אחד?

השתלת שיניים וכתרים ביום אחד (טכניקת "העמסה מיידית") היא שיטה המאפשרת למטופלים לקבל שתלים דנטליים ושיניים זמניות או קבועות באותו יום.

ברצוני לציין כי ממציא השתלים הדנטליים, פרופ' ברנמרק, כך החל, ביצע השתלות ושיקום מידי ( תותבות \ כתרים ) על השתלים. עם הזמן, עקב כישלונות של שתלים, התברר כי ביצוע שיקום ביום ההשתלה איננו מתאים ויש לחכות מס' חודשים לקליטת השתלים טרם ביצוע שיקום ( כתרים \ תותבות ).

על מנת לצמצם את סיכויי הכישלון של השתלים, שיקום בעזרת שתלים כולל מספר שלבים הנמשכים על פני חודשים: במידה והשן לעקירה, עקירת השן הפגומה, תקופת החלמה של הרקמות (בין חודש לשלושה חודשים), התקנת השתל, תקופת התמזגות של העצם עם השתל (אוסאואינטגרציה) של 3-6 חודשים, ולבסוף ביצוע השיקום, כלומר הכתר\ים או תותבת\ות.

לעומת זאת, בשיטת שתלים וכתרים ביום אחד = העמסה מיידית, מתקינים את השתל ואת השן הזמנית באותו היום, מה שמקצר את התהליך באופן דרמטי ומאפשר למטופל לצאת מהמרפאה עם שיניים מתפקדות מיד לאחר ההשתלה.

יתרונות השתלת שיניים ביום אחד

למרות הסיכונים, קיימים יתרונות ברורים לשיטה זו במקרים המתאימים. החיסכון בזמן הוא משמעותי - קיצור ניכר של תהליך השיקום מאפשר למטופלים לחזור מהר יותר לשגרה. הנוחות למטופל גם היא יתרון בולט, עם פחות ביקורים במרפאה וחיסכון בזמן ובטרחה.

מבחינה אסתטית, היתרון הוא מיידי - המטופל יוצא עם חיוך שלם ללא צורך להמתין חודשים ארוכים. הדבר משפיע ישירות על איכות החיים, עם יכולת מיידית לאכול ולדבר ללא חסרון שיניים. בנוסף, ישנם היבטים פסיכולוגיים חשובים - הפחתת החרדה והבושה הקשורות לחוסר שיניים, במיוחד באזורים קדמיים ונראים.

האתגרים והסיכונים של השתלת שיניים ביום אחד

חשוב להדגיש כי לצד היתרונות, קיימים אתגרים וסיכונים משמעותיים. מחקרים מראים שיעור כישלון גבוה יותר בהשוואה לשיטה הקונבנציונלית, כלומר המתנה של 3-6 חודשים ורק אז ביצוע כתר \ תותבת. הסיבה העיקרית היא העמסת השתל לפני שהתרחשה התמזגות מלאה של השתל עם העצם (אוסאואינטגרציה), תהליך הדורש זמן. העמסה מוקדמת מדי עלולה להפריע לתהליך ההתמזגות ולגרום לכישלון השתל.

במקרים בהם אין מספיק עצם למיקום שתל, אך ממקמים את השתל באזור אחר, מכיוון שמתעקשים על " העמסה מידית ", לעיתים יגרום למיקום שגוי של השתל אשר עלול להוביל לבעיות אסתטיות, הצטברות מזון, ריח רע, דלקות חוזרות ונשנות, ואף בעיות בנגיסה ולעיסה.

 

התאמה אישית - לא לכל מטופל

לא כל מטופל מתאים להשתלות ביום אחד. ההחלטה להתקדם עם הליך זה היא מקצועית ומבוססת על מספר קריטריונים חשובים. הדבר החשוב ביותר הינו תכנון מוקדם טרם ההשתלה, כלומר, בחירת מיקום השתלים על פי הדמיה של השיניים העתידיות. כמו כן, נדרשת איכות ונפח עצם מספקים להשגת יציבות ראשונית גבוהה של השתל. מצב בריאותי כללי תקין, חיוני להצלחת ההליך, כאשר מחלות כמו סוכרת לא מאוזנת או הפרעות במערכת החיסון מגבירות את הסיכון לכישלון.

 

חשיבות הסביבה הבריאה להשתלה

במרבית המקרים, השתלות שיניים מתבצעות לאחר עקירה של שיניים לא בריאות. כאשר השיניים אינן בריאות, סביר להניח שגם סביבת החניכיים אינה בריאה ונקייה. במצב כזה, נדרש ניקיון יסודי של האזור, לעיתים בליווי טיפול אנטיביוטי, ויש לאפשר זמן החלמה מספק לרקמות. עקירת השן וניקוי בלבד לא מספיקים, מכיוון שעדיין יש חיידקים פתוגניים ברמה המיקרוסקופית שיכולים להכשיל את השתל.

שתלים דנטליים חייבים להיות מותקנים באזור סטרילי ובריא. רק לאחר שהגוף מתמודד בהצלחה עם הדלקת, ניתן להתקין את השתלים בבטחה ולצפות לתוצאות טובות. התעלמות משלב זה מגבירה את הסיכון לדחיית \ כישלון של השתל ולסיבוכים ארוכי טווח.

 

ההשלכות של כישלון \ דחיה של שתל

כישלון או דחייה של שתל אינם רק אכזבה רגעית אלא בעלי השלכות ארוכות טווח. כמעט תמיד נלווה לכישלון שתל, אובדן משמעותי של עצם, מה שעלול להצריך פרוצדורה נוספת של השתלת עצם לפני ניסיון נוסף להשתלת שיניים. במקרים קיצוניים, ייתכן שלא ניתן יהיה להחדיר שתל נוסף כלל. באזורים אסתטיים, אובדן עצם שכזה יכול להוביל לפגם אסתטי ברמת הרקמות מחוץ לחלל הפה וברמת השיקום העתידי – כתרים, תותבות.

אובדן העצם הוא תהליך שקשה לשקם, ולכן חשוב במיוחד לתכנן את ההשתלה כולל הדמיה ולבחור בגישה זהירה ומדויקת להשתלות שיניים מלכתחילה, גם אם הדבר דורש זמן רב יותר.

 

הגישה המאוזנת להשתלת שיניים

הליך השתלת שיניים עלול להיות מורכב, ולכן על מנת להקל על המטופל ולהבטיח תוצאות מיטביות, מומלץ במקרים רבים לבצעו בשלבים. התהליך המומלץ כולל הערכה מקיפה של מצב הפה, הדמיות מתקדמות וניתוח צרכי המטופל. לאחר מכן הכנה של לפחות 2 אפשרויות שיקום ולהציגן ולפרט יתרונות וחסרונות של כל שיטה בפני המטופל\ת. לאחר בחירת אפשרות שיקום שמקובלת על המטופל\ת, הכנת האזור הכוללת טיפול בדלקות, ניקוי עמוק, ובמידת הצורך - השתלת עצם.

השתלת השתל צריכה להתבצע בתנאים אופטימליים ובזמן המתאים, עם תקופת החלמה מספקת שתאפשר אוסאואינטגרציה מלאה. רק אז מגיע השלב הסופי - שיקום באמצעות כתרים או תותבות.

 

למי מתאימה השתלת שיניים ביום אחד?

למרות האזהרות, קיימים מצבים בהם השתלה ביום אחד יכולה להיות מוצדקת. מטופלים עם עצם מתאימה באיכותה וכמותה, ללא סימני דלקת, עשויים להיות מתאימים, במיוחד במקרים של שן בודדת באזור שאינו נושא עומס משמעותי. מטופלים בריאים ללא גורמי סיכון משמעותיים יכולים לשקול אפשרות זו, וכך גם במצבים בהם האסתטיקה קריטית והמטופל מבין את הסיכונים הכרוכים. בכל מקרה, ההחלטה הסופית צריכה להתקבל רק לאחר ייעוץ מקצועי.

שאלות נפוצות על השתלת שיניים ביום אחד

  • האם השתלת שיניים ביום אחד כואבת יותר מהשיטה המסורתית?
    לא בהכרח. בשתי השיטות משתמשים בהרדמה מקומית, וייתכן שדווקא בשיטה המהירה יהיו פחות אי-נוחות וכאבים מצטברים כיוון שיש פחות התערבויות כירורגיות נפרדות. אך כישלון הינו סוער יותר מבחינת כאבים.

  • מה אורך החיים הצפוי של שתלים בשיטת ההעמסה המיידית?
    במקרים מוצלחים ובמטופלים מתאימים, אורך החיים יכול להיות דומה לשיטה המסורתית. עם זאת, הסיכון לכישלון מוקדם גבוה יותר.

  • כיצד אדע אם אני מועמד מתאים להשתלה ביום אחד? 
    רק לאחר בדיקה מקיפה, מומלץ שתתבצע על ידי מומחה לשיקום הפה, הכוללת צילומי רנטגן מתאימים, בדיקה כוללת והערכת מצב העצם והחניכיים, ניתן לקבוע את התאמתך להליך זה.

  • האם ניתן לבצע השתלת שיניים ביום אחד לכל הפה?
     
    בעוד שטכנית הדבר אפשרי במקרים מסוימים, שיקום מלא של הפה בשיטת העמסה מיידית נושא סיכונים גבוהים יותר. שלב איזון הסגר והתאמת הכתרים לשתלים ולחניכיים הינו שלב בעל חשיבות עליונה, לכן, מומלץ כי מומחה לשיקום הפה יבצע פעולות אלו. ככל שמספר השתלים גדל, כך גדלה המורכבות וההשפעה של כישלון אפשרי.

  • מה משך הזמן המדויק של הליך השתלת שיניים ביום אחד?
    למרות השם, ההליך עצמו אורך בדרך כלל בין 2-4 שעות, תלוי במספר השתלים והמורכבות של המקרה. ה"יום אחד" מתייחס לעובדה שהמטופל מקבל שיניים זמניות פונקציונליות באותו יום.

  • האם יש הגבלות תזונתיות לאחר השתלה ביום אחד? 
    כן, בשבועות הראשונים לאחר השתלה ביום אחד חשוב להקפיד על תזונה רכה שאינה מפעילה לחץ על השתלים. יש להימנע ממזונות קשים, דביקים או קשים ללעיסה עד שהשתלים יתמזגו היטב עם העצם. הרופא המטפל יספק הנחיות ספציפיות בהתאם למקרה האישי.

  • האם השתלים המיידיים נראים טבעיים כמו השתלים הרגילים?
     
    מבחינה אסתטית, השתלים המיידיים יכולים להיראות טבעיים בדיוק כמו השתלים הרגילים אם הם מתוכננים ומבוצעים כראוי. עם זאת, בשל לוח הזמנים המקוצר, יש פחות אפשרות לעדכונים ושינויים בעיצוב החיוך טרם ההתקנה הסופית, ולכן תכנון מדויק מראש הוא קריטי.

  • האם יש הבדל בסוגי השתלים המשמשים להשתלה מיידית לעומת השתלה רגילה? 
    השתלים עצמם לרוב זהים, אך בהשתלה מיידית יש חשיבות גדולה יותר ליציבות ראשונית של השתל. לעיתים משתמשים בשתלים עם עיצוב מיוחד או בעלי משטח עם טיפול ייחודי המסייע לאוסאואינטגרציה מהירה יותר. הבחירה הסופית תלויה במקרה הספציפי ובשיקולי הרופא המטפל.

  • מה קורה אם שתל מיידי נכשל? האם אפשר לנסות שוב?
     
    במקרה של כישלון, ניתן לנסות שוב לאחר תקופת החלמה מתאימה, אך לרוב יהיה צורך בהליך מסורתי יותר. כפי שהוזכר קודם, כישלון שתל לרוב מלווה באובדן עצם, מה שעשוי להצריך השתלת עצם לפני ניסיון נוסף. חשוב לבצע הערכה מחודשת של הסיבות לכישלון לפני קבלת החלטה על הליך נוסף.

 

סיכום: האם השתלת שיניים ביום אחד היא הבחירה הנכונה?

השתלת שיניים ביום אחד מציעה יתרונות משמעותיים של נוחות, חיסכון בזמן ופתרון אסתטי מהיר. עם זאת, היא אינה מתאימה לכל מטופל ונושאת סיכונים מוגברים שיש לשקול בכובד ראש.

כמומחה לשיקום הפה, אני מאמין בגישה מאוזנת ומותאמת אישית. לעיתים, הדרך הארוכה יותר היא הבטוחה יותר, ותוצאותיה עמידות לאורך זמן. הבחירה בין השתלה מיידית לשיטה המסורתית צריכה להתבסס על מצבו הרפואי של המטופל, איכות העצם והחניכיים, ציפיות המטופל, והערכת סיכונים מול תועלות.

ההחלטה הסופית צריכה להתקבל רק לאחר התייעצות מעמיקה עם מומחה לשיקום הפה, שיכול להעריך את מצבכם האישי ולהמליץ על הפתרון המתאים ביותר עבורכם. בריאות הפה ארוכת הטווח שלכם היא המטרה העיקרית, ולעיתים, סבלנות והתייחסות מקצועית לכל שלב בתהליך הן המפתח להצלחה.  מוזמנים להתייעץ איתנו >>

 

ד'ר צבי גוטמכר - מומחה לשיקום הפה
ד"ר צבי גוטמכר - מומחה לשיקום הפה
מנהל המחלקה לשיקום פנים ולסתות
והיחידה להפרעות במפרקי הלסת, בקריה הרפואית רמב"ם, חיפה.